9. og 10. reiste 14. april med Aktive fredsreiser, en tur elevene både har gledete og gruet seg til i to år. Tematikken dreier seg rundt andre verdenskrigs grusomheter. Kulturbyen Krakow og metropolen Berlin kombinert med Nazismens grusomheter er noe av det de opplevde på denne turen. Et hovedmål var å gi ungdom tro på at konflikter kan løses og at fred kan skapes, og at deres egne holdninger og handlinger er avgjørende. De besøkte Auschwitz, Sachsenhausen og Ravensbrück, men opplevde i tillegg kultur og glede.
Fra skolens FaceBook-side:
God tur til elever i 9. og 10. trinn sammen med lærere og foreldre. Ønsker dere en lærerik tur med Aktive Fredsreiser!
Fra skolens FaceBook-side:
En kompleks dag! En dag med deilig varm vind i håret blandet med kalde gufs fra fortiden.
9. og 10. trinn ved Torderød skole var på tur sammen med to av våre søsterskoler og Aktive Fredsreiser. I dag sto et besøk i Auschwitz l og ll på programmet. Tanken på hvordan mennesker kan gjøre slike umenneskelige handlinger er fremdeles ganske ufattelig, men vi forstår litt mer i alle fall. Samtidig kan vi ta med inntrykkene videre og være bevisste medmennsker og gjøre vårt for at historien ikke skal gjenta seg.
Fra skolens FaceBook-side:
Vi har vendt nesa hjemover igjen. I dag har gjengen fra Torderød igjen satt seg i bussen med medelever fra Mokollen skole og Østmarka skole, våre søsterskoler. Etter en dag i Praha som turister ble vi idag igjen penset inn reisens egentlig tema. Vi besøkte landsbyen Lidice, som ble jevnet med jorda for å statuene et eksempel etter at Reinhard Heydrich, Hitlers mann i Tsjekkoslovakia ble myrdet. For elever og lærere ble dette en sterk minnemarkering. Etter krigen vendte noen av kvinnene tilbake og fant at landsbyen de hadde bodd i var borte og deres familier med den.
Ved ankomst til Berlin fikk vi sightseeing rundt med buss og så de viktigste stedene i byen.
Fra skolens FaceBook-side:
– Til alle dere som ikke kom hjem, pleide Magnhild Bråthen å si når roser ble lagt på innsjøen ved Rawensbrück. Nå er vi på hjem etter en opplevelsesrik tur og sitter vi igjen med mange inntrykk.
– Denne turen burde vært obligatorisk for alle elever i ungdomsskolen, sier en av elevene og får følge av en annen som synes det er utrolig at vi har vært og over mange kjente steder i Europa sammen med klassen.
De siste stoppestedene var Sachsenhausen hvor mange norske politiske fanger satt under krigen og kvinneleiren Rawensbrück.