I en periode på 9 dager har elever fra Torderød skole og vår søsterskole Østmarka skole vært på tur med Aktive Fredsreiser. Vi har besøkt flere konsentrasjonsleire og minnesmerker etter 2. verdenskrig. Fokuset har selvfølgelig vært på dette, men turen har også vært felleskap, nye opplevelser, andakter, omvisninger, folklore og shopping.

For at en tur skal bli vellykket er det mange elementer som skal fungere. Vi har vært svært heldige som fikk være med reiseleder Inger og bussjåfør Peter. Sistnevnte førte bussen gjennom trange byer og på autobahn med samme selvfølgelighet. Små historier har vi også fått høre alle MÅTTE gi ham klem da vi skulle ta avskjed.

Inger, som har vært reiseleder for Aktive Fredsreiser i en årrekke, har guidet oss ikke bare gjennom historien, men også geografien.

– Jeg holder på med dette fordi det er viktig historieformidling. I tillegg er turen en fin måte å få opp samholdet i skoleklassene som er på tur, sier Inger.

Vi øsnker allerede nå å få med oss de samme på neste tur, om 2 år.

Reidar J. Kvinge, pastor og leder for Adventistsamfunnet i Norge, har hjulpet oss under turen ved minnemarkeringer og ved daglige visdomsord gjennom andakter. Han har vist en egen evne til å si masse uten å bruke så mange ord.

Vi som har vært med sitter igjen med mange inntrykk, refleksjon og ny kunnskap. Vi har ledd og grått sammen,  delt rom og busseter og masse mer. En tur som dette er krevende på mange plan, men inntrykket vi sitter tilbake med er udelt positivt. Elevene har vært en flott gruppe å reise med.

Her kommer noen bilder som viser en litt annen side av turen:

 

 

En liten rast i Tjekkia og Aleksander prøver Johan P. sine sjongleringsballer.

 

 

 

Trøtte gutter på båten til Trelleborg. Det er mange måter å sove på.


 

 

 

 

Takk for turen, det var godt å komme hjem!