Drømmer du om å bli 14 år igjen? De fleste drømmer heller om å forbli 20, kanskje 25 eller 29. Ikke mange drømmer om å være 14. Det er tøft å være 14. Hva synes vennene om meg? Er jeg cool? Finnes det en kjæreste for meg? Skolen kan være kjedelig, de voksne er litt teite, er jeg barn eller voksen, jeg vet ikke hva jeg vil, vil ihvertfall ikke det jeg blir fortalt at jeg skal. Dette og mye annet må en fjortenåring leve med hver dag.

Samtidig som jeg ikke lengter tilbake til å være 14, tar vi utrolig mange valg i denne alderen. Noen av disse valgene vil kanskje være viktige for deg resten av livet.

På absolutt niende var vi i år 83 fjortenåringer og 36 andre. Hovedmålet er å skape en opplevelse av hvem Jesus er og hva tro er. Sangen er «lovsangspreget», og dersom du tror at 14 åringer ikke synger, er myten herved «busted». Hver dag har sitt tema: absolutt meg, absolutt tro, absolutt valg, absolutt tilgivelse og absolutt fremtid. Om formiddagen bruker vi noen av lignelsene Jesus fortalte, og arbeider med disse i grupper. Til hver dag er det knyttet en kooperativ læringsstrategi (læring gjennom samarbeid) som vi bruker i gruppearbeid. Vi har i år jobbet i grupper med ca. 4 elever og en voksen. Elevene er blitt godt kjent med lignelsene, og har hjulpet hverandre med å plukke ut det sentrale. Om kvelden var det Josef fra det gamle testamentet, som var hovedpersonen. En spennende historie om tro, valg, vanskelige situasjoner og fremtiden.

Programmet er tett. Vi starter med vekking kl. 8.00 og er i gang med frokost kl. 9, så går det slag i slag frem til kl. 23.00. I mellom undervisning, måltider og møter er det ulike aktiviteter å velge mellom. Her er det alt fra mammutfotball, hundekjøring, kinnball, kubb, gå tur, kanopadling, volleyball, balansere på stram line og mye mer. Om kvelden har vi «mørkeleker» som luskeleken, elgjakt og flykning på flukt. Programmet er stramt og mobilen er ikke innenfor rekkevidde. Vi ønsker på absolutt niende å skape en aktiv kultur, uten facebook mobil og «avslapping» på sofaen eller foran TV en. Vi ønsker at fjortenåringene skal bli kjent med mange nye mennesker, utfordre seg selv i aktiviteter og ikke bare være sammen med de som de alltid er sammen med. En fremmed er en ny venn som du ikke kjenner enda. Dette må også læres.

Så er jeg fornøyd også i år etter en uke som «fjortenåring», og takk til alle dere som var med og gjorde dette til en fin uke.

Hilsen Kjetil