Gymsalen må rigges

Gymsalen må rigges

Før en fellessamling, må gymsalen rigges. Den jobben tok ivrige SFO-gutter på strak arm. Og ti på ni var det klart for at elevene strømmet inn og ble plassert annenhver stor og liten, slik som det pleier å være.

Therese Johaug - Tour de Ski

Therese Johaug – Tour de Ski (Kilde: Facebook)

På veggen vistes noen sekunder fra Therese Johaugs sluttspurt på sisteetappen i Tour de Ski på søndag. – Må skiløpere ha selvdisiplin, eller er de bare gode? Blir man bare god til noe, eller må man ha selvkontroll for å nå et mål? spurte Kjetil elevene.

For å illustrere videre, spilte Melissa en nydelig trudelutt på tverrfløyte. Hvor mye selvkontroll må til for å øve jevnt og trutt for å lære og spille et instrument?

Rollefiguren «The Tramp» som spilles av Charlie Chaplin, ender ofte i trøbbel, kanskje fordi han mildt sagt ikke alltid tenker seg om. Et klipp fra en av Chaplins filmer viste det tydelig. Først er han uheldig, men så plutselig dasker han til både den ene og den andre med vilje med påfølgende uheldig utfall i herlig komedie, vel og merke.

Elevene fikk høre et utdrag av bibelfortellingen om da Josefs brødre kom til Egypt. Det står at han «la bånd på seg» for å klare og holde skjult for brødrene at han var deres bror. Han måtte altså utøve selvkontroll for å utsette avsløringen av hvem han var. Men til slutt brast han i gråt og gjorde seg til kjenne.

Charlie Chaplin - The Tramp (Wikipedia)

Charlie Chaplin – The Tramp (Wikipedia)

Mot slutten av samlingen jobbet elevene i grupper. De fikk en liste over praktiske eksempler på å vise selvkontroll. Oppgaven var å velge ut en de syntes var bra. Etter å ha diskutert seg imellom, rapporterte hver gruppe hva de hadde kommet fram til.

  • Her er noen av forslagene elevene presenterte:
  • – jeg tør innrømme når jeg tar feil
  • – ignorerer når andre irriterer eller provoserer meg
  • – jeg holder meg unna slossing
  • – jeg løper ikke rundt i klasserommet og bråker

 

 

Kilde: Wikipedia

Kilde: Wikipedia