På fellessamlingen mandag 4. mars fikk elevene et møte med en frikjøpt slave, en barmhjertig samaritan og presten Samuel. Disse tre personene har en ting til felles; de tjente med glede.

Beretningen om «Den barmhjertige samaritan» ble vist som animasjonsfilm. Jødene så på samaritanerne som  Israels skamplett. Men det var nettopp han som tjente med glede mens både presten og levitten gikk forbi på god avstand og som demonstrerte hvordan behandle ens neste.

Fortellingen om den frikjøpte slaven Joe fortalte også om motivasjonen og drivkraften i det å tjene. Slik fortelles historien av Bjørn Arne Rosland:

Det var en tid da det var vanlig at mennesker ble solgt som slaver. Slave-Joe var en av dem som skulle selges på torget i en liten by. Han var stor og sterk, og hans herre ventet å få en god slump penger for ham.

«Nå hva byr De?»

Spørsmålet ble rettet til en mann som gav inntrykk av at han ville kjøpe slaven. En pengesum ble nevnt og handelen gikk i orden.

Slave-Joes ny herre førte ham bort til vognen sin, og etter en lang reise var de framme ved farmen. Joe var som ventet, svært trist til sinns, og så seg rundt etter de fæle skurene som han pleide å bo i.

Men han kunne ikke se noen slike; istedet førte hans nye herre han til en pen,liten stue og sa: «Her skal du få bo så lenge du er hos oss. Og du trenger ikke arbeide.»

Joe var overveldet. Bo så fint og attpå til ikke behøve å slite i hardt arbeid! Det kunne ikke være sant. «Jo», sa hans herre, «det er sant! Jeg kjøpte deg for å sette deg fri.»

«For å sette meg fri? Å, kjære Mester, hvordan kan jeg vel takke deg? Jeg vil tjene deg alle mine dager, og jeg vil med glede gjøre alt det du ber meg om.»

Slave-Joe var fri – og en bedre arbeidskar hadde de aldri hatt på den farmen.

Til slutt fortalte Kjetil GT-beretningen om Samuel, gutten som allerede som liten tjente i tempelet under opplæring av presten Eli. Han var ikke store gutten da Herren kom, «stilte seg foran ham og ropte som før: «Samuel, Samuel!» Og Samuel svarte: «Tal, din tjener hører!»

På vei ut fikk alle en liten lapp med navnet til en medelev. Oppgaven er å gjøre noe for den personen, gjøre en tjeneste for ham/henne i uken som ligger foran.