Flagget blafrer så vidt mot sommerblå himmel, skolegården er full av minglende elever, spente førsteklassinger, foreldre og lærere. Ferien ligger bak, et nytt skoleår foran. Klassevis stiller elevene opp foran den nymalte hovedinngangen, og snart etter, inn i gymsalen, strømmer store og små, finner et sete, og forventningsfullt stilner det når rektor, Kjetil Myklebust, sier det er koselig å se alle, og at han gleder seg til et nytt skoleår.

Førsteklassingene vises frem for forsamlingen. I begynnelsen er de veldig nervøse, men brusende applaus får dem til å trekke på smilebåndet i en blanding av stolthet og sjenerthet.

gulbrandsen-dagbladet-illustrasjon-torderodskole

Kilde: Dagbladet.no

Kjetil holder andakt om skoleårets første verdifokus. Kristne verdier kommer nemlig til syne i skolehverdagen, også første skoledag. «Ansvar» er verdien som trekkes frem. Ansvar kan defineres slik: • Å gjøre det en skal eller har avtalt. • Noe en har forpliktet seg til.

Kjetil viser et bilde av fotballspilleren Solveig Gulbrandsen som Dagbladet la ut med overskriften: «Gulbrandsen tok ansvar for Norge med fin scoring». Fotballspilleren René Higuita tok også ansvar for laget sitt med sin spektakulære «skorpion»-redning i 1995 mot England der han  stupte fremover, løftet bena over hodet, og sparket ballen med hælene. Elevene får se filmopptak av redningen, og latter høres i salen.

Kjetil trekker frem en hendelse fra Bibelen der Jesus tok ansvar for mange tusen skrubbsultne mennesker (Luk. 9). Han gjorde et mirakel med fem brød og to fisker, og alle fikk mat, ja, det ble masse til overs!

ansvar-for-hverandre

Kongestol-grep

Verdien ansvar griper inn i livet på mange plan. Rektor spør elvene om de rydder rommet, og om de tar ansvar for arbeidsoppgaver hjemme.  På skolen er det å ta med seg utstyr og bøker en måte å ta ansvar for seg selv, egen læring. På skolen trenger man også å ta ansvar for andre slik at alle inkluderes og tas vare på; ingen skal stå alene. Slik viser vi ansvar og omsorg for hverandre i hverdagen.

Står vi sammen, er det lettere å hjelpe. Kjetil inviterer noen elever opp for å demonstrere dette ved å lage kongestol. En førsteklassejente er den første som får sitte på kongestolen. Det går lett. Men så vil Kjetil sitte på kongestolen. Ville de to åttende og niende-klassingene klare å bære vekten av rektor? Sjekk hvordan det gikk på bildene nederst…

Kjetil introduserer årets Hjelpeaksjon, som inkluderer å ta ansvar for mennesker som ikke bor i et rikt land som Norge. Årets ADRA Hjelpeaksjon er NORAD-støttede prosjekter i Sør-Sudan som vil gi verdens nyeste land skoler og lærerutdanning.

Etter fellessamlingen har klassene noen timer sammen, og på slutten av dagen er det fruktfest!