– Ha en god ond dag! var ordene vår reiseleder Inger sendte med oss da vi skulle besøke leirene Auschwitz 1 Stammlager og Auschwitz 2 Birkenau. Med det mente hun at vi tross alle inntrykkene av ondskapen som ble satte i system i disse leirene under den andre verdenskrigen i av naziregimet til Hitler, måtte ha en god dag, en dag til ettertanke.
9. og 10. trinn er på tur med Aktive fredsreiser som er en del av skolens undervisning i samfunnsfag. 9 dager er vi på reise med buss sammen med elever og voksne fra 2 andre skoler, søsterskolen vår i Oslo, Østmarka skole, og Røvær skole, som ligger på ei øy utenfor Haugesund.
– Når vi er her nede så skjønner jeg at dette virkelig har skjedd. Det blir mer virkelig, men er vanskelig å ta inn over seg, sier en av elevene, mens vi går mellom seleksjonsplassen og ruinene av gasskammere i Auschwitz 2 Brikenau.
– Utrolig hvor onde menneskene kunne bli, sier en annen, mens vi går forbi mengder av mennskehår, gebisser, kofferter og andre personlige eiendeler fra fangene som endte siden liv i leirene. Elevene lytter til de «tause vitnene» som reiseleder Inger nevnte på vei i bussen. Refleksjonen senere på kvelden avslører at dagen har satt spor og gjort inntrykk.
Selv om intensjonen med turen er å videreføre kunnskap om Holocaust og 2. verdenskrig, inneholder også turen mer lysere sider. Tid til å være turist er det derfor lagt inn dagen etterpå. Besøk i Saltgruvene for å se de fantastiske underjordiske byggverkene og kunsten mange meter under bakkenivå. Krakow har som Polens kulturelle hovedstad en lang og spennende historie bak seg, men det er nok mulighetene for shopping som tiltaler de fleste elevene mest. Dagen avsluttes med middag på hotellet og underholdning av en polsk folkloregruppe som både sang og danset. Mange vil nok sent glemme øyeblikket der de ble budt opp av en av danserne for å svinge seg med en av de rutinerte danserne! – Det var ganske flaut i starten, men egentlig gøy også, sa en av de heldige utvalgte.
Turen går nå videre til Praha og Berlin, før vi kursen settes hjem til Moss igjen. På veien skal Lidice, «landsbyen som ble borte», Sachsenhaussen og kvinneleiren Ravensbruck. Den siste blir ekstra spesiell denne gangen. Vi har igjen med tidsvitne Magnhild Bråthen, fra Råde, som satt i denne leiren som ung jente. Nå er hun blitt 90 år og sprekingen har ikke store problemer med å følge våre ungdommer selv om aldersforskjellen er flere generasjoner. – Jeg har hatt et godt liv, forteller Magnhild til ungdommene, og bitterhet over perioden i tysk fangenskap er fullstendig fraværende, nok et eksempel på at turen gir «lærdom for livet» på flere plan for en gjeng ungdommer med livet foran seg.